Forside Ernæringsassistent
Andre uddannelsestilbud under samme tag:

15 kilo, der viste vejen

Heidi Elgaard Sørensen er elev som køkkenassistent i storkøkkenet på Risskov Efterskole & Sansestormerne . Her kan du læse om Heidis vej til en elevplads i skolens køkken og om hendes ambitiøse fremtidsplaner.

Vejen mod klinisk diætist
Heidi, hvorfor valgte du ernæringsassistentuddannelsen?
Efter HF ønskede jeg at komme ind på Ernærings- og Sundhedsskolen for at tage uddannelsen som klinisk diætist. Men på grund af den store søgning til denne uddannelse var mit snit ikke højt nok, og jeg valgte derfor at skaffe points til at søge ind på kvote 2 - bl.a. gennem ernæringsassistent uddannelsen. Dette valg er jeg blevet meget, meget glad for, og jeg tror faktisk, at det er en kæmpe fordel at have erfaring med at lave mad i praksis, når jeg – forhåbentlig – senere skal vejlede folk i sunde kostvaner.
Heidi læner sig lidt tilbage og tænker højt: Hvordan kan man egentlig vejlede folk i gode kostvaner, hvis man ikke selv har køkkenerfaring? Det lyder da helt tosset.

Med mor på løbetur
Men hvordan startede din interesse for mad og ernæring?
Jeg ser mad og ernæring som en helt naturlig del af et sundt liv på linje med sport og bevægelse, og det er vist noget, jeg har med fra min familie. Min mor er f.eks. en ivrig motionsløber. Lige fra jeg var lille var jeg med på løbeturene – enten i klapvogn eller ved siden af på min egen cykel. Jeg har altid haft sport og bevægelse med i min hverdag, - og sund mad passer perfekt ind i det.

15 kilo ændrede Heidis fremtidsplanerr
Hvordan kom du frem til, at det var diætist, du ville sigte efter?
Det gjorde jeg på baggrund af en personlig erfaring fra mit efterskoleophold, hvor jeg "faldt i" med usunde spisevaner. Skolens mad var god, men nogle af eleverne valgte uden for måltiderne at lave fælles hyggespisning, hvor de bestilte pizzaer og spiste en masse chips og junkfood.
Der var egentlig ikke noget pres fra de andre elever, men det var vældig rart at være en del af dette "hygge-spise-fællesskab". Jeg glemte fuldstændig at tænke på konsekvenserne og opdagede pludselig en dag, at jeg var steget 15 kilo i vægt!!
Jeg blev så ked af at se mig selv så forandret, og bestemte mig for gennem motion og ændrede spisevaner at slippe af med de mange kilo igen, inden de satte sig for godt fast. - Og det lykkedes heldigvis.
Denne ubehagelige oplevelse, var startskuddet til mit ønske om at blive kostvejleder for overvægtige børn og unge. - Siden er jeg blevet helt sikker på, at det er den vej, jeg vil. Jeg kunne f.eks. godt tænke mig at arbejde på et julemærkehjem, hvor jeg kan støtte overvægtige børn og unge i at tabe sig.
Heidi griner lidt og tilføjer: Vi er faktisk et par stykker, der har talt om at starte vores eget julemærkehjem, - men det er nok rimelig urealistisk.

Elevpladsen
Hvordan fik du en elevplads i Risskov Efterskole & Sansestormernes køkken?
Efter 20 ugers grundforløb på Aarhus Tech skulle jeg i praktik. Jeg rendte rundt til samtlige plejehjem og højskoler uden at finde en praktikplads. Til sidst skrev jeg på hjemmesiden "Praktikpladsen" om mine kvalifikationer, og kort tid efter fik jeg en opringning fra Kate Boye, som er køkkenleder i storkøkkenet på Risskov Efterskole & Sansestormerne. Hun havde set mine kvalifikationer og ville gerne have mig til samtale med henblik på en elevplads. Jeg var så heldig, at jeg fik den, - det var jeg utrolig glad for og har været lige siden. Tiden flyver afsted, og jeg har ikke oplevet en eneste dag i køkkenet, hvor jeg har kigget på uret hver 5. minut og tænkt, "bare jeg havde fri nu".
Jeg har været på skolebænken i første skoleperiode, - og det var jo næsten som at være hjemme, da undervisningen også foregår på Sansestormerne. Jeg skal også have 2. og 3. skoleperiode her på Sansestormerne, mens jeg har elevplads her.
I uge 48, når eleverne er på tur, regner jeg med at skulle i praktik ved en konditor, - og senere mellem 2. og 3. skoleperiode, håber jeg at få mulighed for at følge en diætist.

Heidi er målrettet
Hvad laver du, når du ikke er i køkkenet eller på skolebænken?
Jeg er faktisk så optaget af min drøm om at bliver kostvejleder, at jeg også tager andre uddannelser, der forhåbentlig er med til at kvalificere mig til at komme ind på diætist-studiet. Jeg har f.eks. taget en fitness-instruktøruddannelse og er igang med en uddannelse som spinningsinstruktør. Jeg overvejer desuden at tage en kostvejlederuddannelse. Det burde tilsammen give points til at komme ind på diætistuddannelsen.

Kære Heidi – vi ønsker dig alt mulig lykke på din vej mod drømmeuddannelsen. Foreløbig er vi bare rigtig glade for at have dig med her på Risskov Efterskole & Sansestormerne et godt stykke tid endnu.
Heidi Elgaard Sørensen er ernæringsassistent- elev i storkøkkenet på Risskov Efterskole & Sansestormerne

Der er også 9. og 10. klasse på Sansestormerne

Når du tager din uddannelse til Ernæringsassistent eller Ernæringshjælper på Sansestormerne, kommer du til et hus, der summer af liv.
Blandt vores elevflok er der også efterskole-elever, der går i 9. og 10. klasse.
De unge bor på skolen. Udover de almindelige skolefag, dansk, matematik og engelsk vælger eleverne en række fag bl.a. indenfor mad, sport, design samt international forståelse.


Læs mere om efterskolen HER.

Tag kontakt til Sansestormerne

Hvor ligger Sansestormerne?
Sansestormerne er tæt på naturen, med skov og strand lige om hjørnet.
Århus centrum ligger kun 10 minutter fra skolen.
Du kan tage cyklen derind ad den flotteste cykelsti langs vandet og nyde byens hyggelige caféer, lækre butikker og et sprudlende kulturliv.


Se mere om skolens beliggenhed

Eleverne fortæller

Heidi Elgaard Sørensen brugte EA-uddannelsen som springbræt til videre uddannelse:

15 kilo fortalte Heidi, hvad hun skulle bruge uddannelsen til

Læs mere HER